Συχνές ερωτήσεις

συχνές ερωτήσεις

 

 • Γιατί να επισκεφτώ Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για να χάσω βάρος;

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι ο αρμόδιος για τη διαχείριση της απώλειας βάρους. Διαμορφώνει για το κάθε άτομο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Μέσα από τη διαδικασία της διατροφικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής βοηθά το άτομο να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες, να αλλάξει τη σχέση του με το φαγητό χάνοντας βάρος και τελικά να μπορέσει να συντηρήσει μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

 

 • Πόσο συχνά γίνονται οι συναντήσεις;

Οι συναντήσεις είναι καλό να πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες. Αυτή η συχνότητα είναι βοηθητική για την πιο εύκολη προσαρμογή του ατόμου στη διατροφή, την άμεση συμβουλευτική και αξιολόγηση της πορείας και το γρήγορο επαναπροσδιορισμό του προγράμματος διατροφής.

 

 • Πόση ώρα διαρκεί η πρώτη συνάντηση και τι περιλαμβάνει;

Η πρώτη συνάντηση διαρκεί 1 ώρα. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού, των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του κάθε ατόμου, την πραγματοποίηση των μετρήσεων, την επεξήγηση τους, τη θέσπιση του στόχου με βάση τις μετρήσεις αυτές και τη συζήτηση για το πρόγραμμα διατροφής. Το πρόγραμμα διατροφής διαμορφώνεται από την αρχή εξατομικευμένα για το κάθε άτομο.

 

 • Πόση ώρα διαρκεί η κάθε επόμενη συνάντηση και τι περιλαμβάνει;

Η κάθε επόμενη συνάντηση διαρκεί 30 λεπτά. Περιλαμβάνει τη διατροφική συμβουλευτική και εκπαίδευση, την πραγματοποίηση των μετρήσεων για την αξιολόγηση της πορείας και την ανανέωση του εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής το οποίο είναι δεκαπενθήμερο.

 

 • Πόσο καιρό θα μου πάρει;

Ο χρόνος που χρειάζεται για το κάθε άτομο ώστε να φτάσει το στόχο του σχετίζεται με το συνολικό στόχο, το μεταβολισμό, τη σωματική δραστηριότητα, την ακολούθηση του προγράμματος διατροφής και την καθημερινότητα του. Είναι μια ερώτηση που δεν έχει σαφή απάντηση. Είναι καλό όταν κάποιο άτομο ξεκινά μια προσπάθεια να σκέφτεται βραχυπρόθεσμα αποφεύγοντας να τοποθετεί μακροπρόθεσμα αυστηρά χρονικά όρια.  Έτσι, το άγχος είναι λιγότερο και η διαδικασία πιο ευχάριστη ώστε να μπορέσει ο νέος τρόπος διατροφής να γίνει συνήθεια.

 

 • Πόσο βάρος θα χάνω τη φορά;

Ο στόχος για την απώλεια βάρος σε κάθε συνάντηση είναι εξατομικευμένος με βάση το συνολικό στόχο, το μεταβολισμό, τη σωματική δραστηριότητα και εξαρτάται από τη συμμόρφωση του ατόμου με το πρόγραμμα διατροφής και την καθημερινότητα του. Σε γενικό πλαίσιο, συστήνεται ένας ρυθμός απώλειας 0,5-1 kg/εβδομάδα. Σε άτομα με παχυσαρκία και συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπνική άπνοια τα οποία απαιτούν πιο γρήγορη απώλεια βάρους συστήνεται ρυθμός απώλειας 1-1,5 kg/εβδομάδα.

 

 • Τι μετρήσεις γίνονται;

Σε κάθε συνάντηση γίνεται λιπομέτρηση – τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος με το σύγχρονο εξοπλισμό Tanita MC780. Η ανάλυση σύστασης σώματος περιλαμβάνει τη μέτρηση λίπους, μυϊκής μάζας, άλιπης μάζας, πρωτεϊνών, σπλαγχνικού λίπους και μεταβολικής ηλικίας. Επίσης, υπολογίζεται το λίπος και η μυϊκή μάζα τμηματικά στα διάφορα μέρη του σώματος (κορμός, δεξί και αριστερό χέρι, δεξί και αριστερό πόδι). Γίνεται μέτρηση ολικών υγρών σώματος, ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών και με βάση αυτό αξιολογείται το επίπεδο ενυδάτωσης.

 

 • Θα είναι εύκολο το πρόγραμμα διατροφής, βολικό, οικονομικό;

Το πρόγραμμα διατροφής είναι εξατομικευμένο για το κάθε άτομο και έτσι διαμορφώνεται ανάλογα την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής, την οικονομική δυνατότητα, το ωράριο εργασίας, τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

 

 • Υπάρχει δίαιτα για απώλεια τοπικού λίπους;

Δεν υπάρχει ειδική διατροφή για απώλεια τοπικού λίπους αλλά ο συνδυασμός διατροφής για απώλειας βάρους και άσκησης η οποία στοχεύει περισσότερο στα σημεία με το τοπικό λίπος μπορεί να δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα.

 

 • Τι γίνεται εάν κολλήσω και δεν χάνω βάρος;

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια σημαντική πτώση του ρυθμού της απώλειας ή σταθερότητα στο βάρος και ταυτόχρονα το πρόγραμμα ακολουθείται με ακρίβεια, τότε για να βοηθήσουμε το ρυθμό της απώλειας στοχεύουμε σε περισσότερη δραστηριότητα και σε αλλαγή της σύστασης της διατροφής. Έτσι, οδηγούμε το σώμα ώστε να χάσει την ισορροπία που έχει χτίσει και να ξαναρχίσει να χάνει βάρος.

 

 • Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για το ραντεβού;

Για την ακρίβεια των μετρήσεων είναι σημαντικό για 3 ώρες πριν τη συνάντηση να υπάρχει αποχή από φαγητό και για 2 ώρες πριν αποχή από υγρά.

 

 • Θα πρέπει να φέρω κάτι μαζί μου;

Για την ορθή αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού είναι σημαντικό να φέρετε μαζί σας εξετάσεις αίματος οι οποίες να έχουν γίνει μέσα στον τελευταίο χρόνο όπως και να θυμάστε τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής τα οποία λαμβάνετε. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσφατες εξετάσεις αίματος, προχωράτε σε πραγματοποίηση τους έπειτα από την 1η μας συνάντηση.

 

 • Πως γίνονται οι on-line συνεδρίες;

Οι on-line συνεδρίες είναι αντίστοιχες σε περιεχόμενο με τις δια ζώσης συναντήσεις αλλά γίνονται με βιντεοκλήση μέσω skype ή viber ώστε να υπάρχει η οπτική επαφή. Η αξιολόγηση της πορείας γίνεται με ζύγιση που κάνει το άτομο στο σπίτι κατά την ώρα της βιντεοκλήσης και με τη μέτρηση της περιφέρειας μέσης και της περιφέρειας ισχίου με μεζούρα για την οποία παρέχονται οδηγίες. Τα πρoγράμματα διατροφής παρέχονται μέσω email έπειτα από κάθε βιντεοκλήση.

 

 

 

 

 

 

 

Share!