Το αλάτι και η υπέρταση έχουν στενή σύνδεση. Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση σε αλάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης του έχει σημαντική θέση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου ενοχοποιείται για την υπέρταση, ένα πολύ σημαντικό και συχνό πρόβλημα υγείας. Ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, το 40.8% των ανδρών και το 33.8% των γυναικών εμφανίζει υπέρταση. Είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεφρικών παθήσεων.
Αλάτι και υπέρταση: Ποια είναι η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη σε αλάτι;
Με στόχο τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει πως η ημερήσια πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες πρέπει να είναι μικρότερη από 5 γρ την ημέρα, δηλαδή όχι περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού. Για τα παιδιά η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι ακόμη μικρότερη.
Ποιες είναι οι πηγές αλατιού στη διατροφή μας;
Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως αφού δεν προσθέτουν αλάτι στο πιάτο τους, ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε αυτό.
Ωστόσο, το αλάτι είναι κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα όπως:
- κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα
- αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη
- ελιές, πάστα ελιάς, αλμυρά τυριά
- αλατισμένους ξηρούς καρπούς και σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια
- καπνιστά κρέατα και ψάρια, κυρίως αλλαντικά, παστά τρόφιμα και ψάρια
- λαχανικά τύπου τουρσί, επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σούπες, σάλτσες εμπορίου, συμπυκνωμένος χυμός τομάτας,
- μουστάρδα, κέτσαπ, φαγητά με baking powder ή σόδα και συμπυκνωμένοι κύβοι γεύσης
- φαγητό τύπου fast food
Πώς να διακρίνω τα συσκευασμένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/νάτριο;
Διαβάστε την ετικέτα των τροφίμων και αναζητήστε τη διατροφική επισήμανση για το αλάτι ή το νάτριο:
- Υψηλό σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει περισσότερο από 0.6γρ νατρίου (1.5γρ αλατιού)
- Χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει 0.12γρ νατρίου (0.3γρ αλατιού) ή λιγότερο
- Μέτριο σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει νάτριο ή αλάτι μεταξύ των προηγούμενων τιμών
- Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει όχι περισσότερο από 0.04γρ νατρίου (0.1γρ αλατιού)
- Ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει όχι περισσότερο από 0.005γρ (0.0125γρ αλατιού)
Στην πράξη…
- Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό μετά από το μαγείρεμα
- Μειώστε την κατανάλωση των τροφίμων που είναι κρυφές πηγές αλατιού
- Μαγειρέψτε με λιγότερο αλάτι. Για να βελτιώσετε τη γεύση, προσθέστε στο φαγητό μυρωδικά, μπαχαρικά, καρυκεύματα, κρεμμύδι, σκόρδο, πάπρικα, ξύδι, χυμό λεμονιού, κρασί, φύλλα δάφνης
- Μαρινάρερε το κρέας και το ψάρι πριν το μαγείρεμα
- Ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα κονσερβοποιημένα προϊόντα
- Αντικαταστήστε τα αλμυρά τυριά με ανάλατο ανθότυρο και ανάλατη μυζήθρα
- Ξαλμυρίστε τις ελιές
- Διαβάστε την ετικέτα των συσκευασμένων προϊόντων και επιλέξτε αυτά που είναι χαμηλά σε νάτριο ή αλάτι