Η δυσκοιλιότητα είναι από τα πιο συχνά γαστρεντερικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής. Στην Ευρώπη, αφορά το 17.1% των ατόμων του γενικού πληθυσμού με τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να επηρεάζονται συχνότερα. Η βελτίωση της αρχικά στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής.
Πως ορίζεται η δυσκοιλιότητα;
Ο όρος δυσκοιλιότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλά συμπτώματα που αφορούν την εντερική λειτουργία. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν την επίπονη αφόδευση και τη μη συχνή ή ατελή εντερική κένωση. Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε πως η φυσιολογική συχνότητα κυμαίνεται από 1 κένωση/3 ημέρες έως 3 κενώσεις/ημέρα.
Που μπορεί να οφείλεται;
Η δυσκοιλιότητα συχνά σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα με μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, ανεπαρκή ενυδάτωση και ακατάστατα γεύματα. Επιπλέον, οφείλεται στην αγνόηση της ανάγκης για αφόδευση, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και είναι συχνή κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να ευθύνονται κάποια μεταβολικά, νευρομυϊκά και γαστρεντερικά νοσήματα, η άσχημη ψυχολογία, το στρες και κάποια φάρμακα.
Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;
Η αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής έχει κυρίαρχη θέση στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας.
Στην πράξη..
-
Φυτικές ίνες
Η πρόσληψη επαρκής ποσότητας φυτικών ινών (τουλάχιστον 25γρ /ημέρα) οι οποίες προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και αμυλούχα τρόφιμα ολ.άλεσης είναι μεγάλης σημασίας. Η κυριότερη ιδιότητα των φυτικών ινών είναι η κατακράτηση νερού. Έτσι, δημιουργούνται μεγαλύτερα σε όγκο και πιο μαλακά κόπρανα τα οποία διαπερνούν πιο εύκολα το έντερο.
Για να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών ινών, είναι σημαντικό να καταναλώνονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ιδανικά ωμά και με τη φλούδα. Από τα φρούτα αξιόλογες πηγές φυτικών ινών είναι το αχλάδι, τα αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα, το μάνγκο, οι φράουλες, το μήλο, η μπανάνα, το πορτοκάλι και το ακτινίδιο. Από τα λαχανικά καλές επιλογές είναι το καρότο, ο αρακάς, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασολάκια, οι μπάμιες, το παντζάρι, η πιπεριά και το μπρόκολο. Επίσης, συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης αμυλούχων τροφίμων ολ.άλεσης όπως ολ.άλεσης δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, μακαρόνια και καστανό ρύζι.
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών καλό είναι να γίνεται σταδιακά και η κατανάλωση τους να είναι κατανεμημένη μέσα στην ημέρα.
-
Ενυδάτωση
Παράλληλα με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη των υγρών σε τουλάχιστον 8 ποτήρια/ημέρα ώστε οι φυτικές ίνες να βοηθήσουν.
-
Σωματική δραστηριότητα
Η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Συστήνονται οι καθημερινοί γρήγοροι περίπατοι 0,5 χιλιομέτρου ή η έντονη άσκηση κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
-
Πρωινό γεύμα
Η κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να ωφελήσει καθώς διεγείρει το αντανακλαστικό της αφόδευσης. Καλό είναι λοιπόν να εξασφαλίζεται ότι υπάρχει χρόνος για ένα πρωινό γεύμα στην αρχή της ημέρας.
-
Ανάγκη για αφόδευση
Ένα συχνό λάθος είναι η αγνόηση του αισθήματος για αφόδευση. Είναι σημαντικό να ικανοποιούμε άμεσα αυτήν την ανάγκη.
Εάν αυτές οι αλλαγές δεν βοηθήσουν και το πρόβλημα συνεχίζεται και διαρκεί ημέρες, τότε διερευνάται η χρήση βοηθημάτων, υπακτικών ή καθαρτικών φαρμάκων.