Πολυβιταμινούχα σκευάσματα: οφέλη και κίνδυνοι

πολυβιταμινούχα συμπληρώματα

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα συχνά επιλέγονται για την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά αλλά και για την πρόληψη ασθενειών. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί λόγω της σύγχρονης καθημερινότητας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη διατροφή με ποικιλία και επάρκεια θρεπτικών συστατικών. 

 

Ποια τα πιθανά οφέλη από τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα;

Θεωρείται πως η χρήση σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για κάποιες ασθένειες. Πρόκειται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υπέρταση, κάποιες μορφές καρκίνου, τον καταρράκτη και την εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εώς τώρα επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ισχυρά μια τέτοια σχέση. Επομένως, φαίνεται ότι δεν είναι πλήρως σαφές το όφελος στην υγεία από τη συστηματική χρήση σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα.

 

Βέβαια, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όταν δεν καλύπτονται από την διατροφή. Σε πρώτη φάση όμως, είναι σημαντικό να γίνεται προσπάθεια κάλυψης των διατροφικών αναγκών μέσω του φαγητού. Μάλιστα, μια ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να έχει ποικιλία και συνδυασμό τροφίμων στην κατάλληλη συχνότητα (προϊόντα ολ.άλεσης, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, όσπρια, ψάρια, πουλερικά, κρέας).

 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφθούν από τη διατροφή. Αυτά τα άτομα επωφελούνται από τη χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων καθώς έτσι καλύπτονται οι ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή θηλασμό, ηλικιωμένους με προβλήματα στην πρόσληψη τροφής, άτομα με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και vegans. Επίσης, πρόκειται για ανθρώπους με ασθένειες οι οποίες απαιτούν περιορισμό στην κατανάλωση κάποιων τροφίμων.

 

Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Αν και γίνεται έρευνα για πιθανούς κινδύνους από τη χρήση σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα, φαίνεται πως σε γενικές γραμμές είναι μάλλον απίθανο να δημιουργούν σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

 

 

 

 

 

 

Share!

Αφήστε μια απάντηση

Σαλάτα με πλιγούρι
Featured Συνταγές

Σαλάτα με πλιγούρι: ελαφριά, θρεπτική και γευστική!

Η σαλάτα με πλιγούρι είναι μια ελαφριά, θρεπτική και γευστική επιλογή. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με τα κατάλληλα υλικά είναι ένα πλήρες και χορταστικό κυρίως γεύμα! Στην πράξη, η σαλάτα με πλιγούρι μπορεί να συνδυαστεί με αυγό βραστό, ανθότυρο, κατίκι ή φέτα. Σε περίπτωση νηστείας ταιριάζει ωραία με ψιλοκομμένα μανιτάρια και ελιές. Ας δούμε την αρχική […]

Share!
Περισσότερα...
Αλάτι και υπερταση
Featured Υγεία

Αλάτι και υπέρταση

Το αλάτι και η υπέρταση έχουν στενή σύνδεση. Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση σε αλάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης του έχει σημαντική θέση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου ενοχοποιείται για την υπέρταση, […]

Share!
Περισσότερα...
άγχος και διατροφή
Featured Healthy Living

Άγχος και διατροφή: Πώς σχετίζονται;

Το άγχος και η διατροφή σχετίζονται έντονα καθώς οι διατροφικές συνήθειες και το βάρος συχνά επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος. Αυτή η επίδραση είναι συχνή καθώς η σύγχρονη καθημερινότητα και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος προκαλούν άγχος.   Άγχος και διατροφή: Πως επηρεάζεται η κατανάλωση τροφής; Η κατανάλωση τροφής μπορεί να είναι πιο χαμηλή ή και […]

Share!
Περισσότερα...