Το νερό και η απώλεια βάρους!

το νερό και η απώλεια βάρους

Το νερό και η απώλεια βάρους  συνδέονται στενά καθώς το νερό είναι σύμμαχος για την απώλεια βάρους. Η καλή ενυδάτωση συμβάλει στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και την καλή υγεία. 

 

Το νερό και η απώλεια βάρους: ποια η σχέση τους;

Το νερό διευκολύνει την απώλεια βάρους μέσα από τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Μια επεξήγηση είνα ότι αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει το αίσθημα της πείνας όταν καταναλώνεται πριν ή κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος. Άλλη επεξήγηση είναι ότι αντικαθιστά τα σακχαρούχα αφεψήματα μέσα στην ημέρα. Σε μελέτη 12 μηνών, τα άτομα που κατανάλωναν > 1 λίτρο νερό/ημέρα έχασαν 2 κίλα περισσότερο βάρος συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα νερού όταν ήταν σε πρόγραμμα για απώλεια βάρους. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση νερού φαίνεται να συμβάλει στη διατήρηση  ενός σταθερού βάρους. Εν τέλει, η αύξηση της κατανάλωσης νερού ενδέχεται να ενισχύει και το μεταβολισμό.

 

Το νερό και η απώλεια βάρους: ημερήσια κατανάλωση τροφής 

Τα άτομα που πίνουν αρκετή ποσότητα νερού συνηθίζουν να λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες ημερησίως συγκριτικά με τα άτομα που έχουν χαμηλή κατανάλωση νερού. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως  500 ml νερού 30 λεπτά πριν από το γεύμα μειώνει την πρόσληψη θερμίδων κατά το γεύμα. Αυτο παρατηρείται σε ενήλικες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Το νερό και η απώλεια βάρους: αντικατάσταση σακχαρούχων αφεψημάτων

Η αύξηση της κατανάλωσης νερού και η επακόλουθη μείωση της κατανάλωσης σακχαρούχων αφεψημάτων μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Σύμφωνα με μελέτη, η  αντικατάσταση όλων των σακχαρούχων αφεψημάτων με νερό μέσα στην ημέρα μειώνει τη θερμιδική πρόσληψη κατά 200 θερμίδες. Μάλιστα, η κατανάλωση σακχαρούχου αναψυκτικού πριν από κάποιο γέυμα αντί για νερό φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων στο γεύμα.

 

Το νερό και η απώλεια βάρους: ενίσχυση μεταβολισμού

Η αύξηση της κατανάλωσης νερού ενδέχεται να ενισχύει τη θερμογένεση και το μεταβολισμό αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα λόγω κάποιων αντικρουόμενων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, το νερό ενδέχεται να προωθεί και τη διαδικασία της λιπόλυσης μέσω καλύτερης ενυδάτωσης του κυττάρου, κάτι που είναι και αυτό υπό διερεύνηση.

 

Ποια είναι η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη νερού;

Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις, οι άνδρες συστήνεται να πίνουν 3,7 λίτρα υγρά/ημέρα και οι γυναίκες 2,7 λίτρα υγρά/ημέρα. Η ποσότητα συστήνεται να καλύπτεται κυρίως από νερό. Σε μικρότερο βαθμό και κατά σειρά προτίμησης από τσάι, καφέ, ημίπαχο και άπαχο γάλα, αφεψήματα με γλυκαντικά, φρέσκους χυμούς, πλήρες γάλα και αθλητικά ποτά.

 

Στην πράξη..

 

Tips για ένταξη του νερού στην καθημερινότητα μας!

  • Μοιράστε την ποσότητα νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα
  • Χρησιμοποιείστε ένα μπουκάλι ώστε να μπορείτε να υπολογίζετε το νερό που πίνετε
  • Τοποθετείστε το μπουκάλι δίπλα σας ώστε να σας υπενθυμίζει να πίνετε νερό

 

Και να θυμάστε!

  • Πιείτε νερό πριν διψάσετε! Αν νιώσετε δίψα, αυτό σημαίνει πως ήδη έχετε αφυδατωθεί..
  • Ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας! Εάν είναι έντονο ή σκούρο κίτρινο σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι ενώ εάν είναι άχρωμο ή πολύ ελαφρύ κίτρινο σημαίνει ότι είστε ενυδατωμένοι..

 

 

 

 

Share!

Αφήστε μια απάντηση

φυσική δραστηριότητα
Featured Healthy Living

Φυσική δραστηριότητα: ένας σύμμαχος για την υγεία!

H φυσική δραστηριότητα είναι σύμμαχος για τον άνθρωπο με πολλά οφέλη για την υγεία. Για αυτό, είναι σημαντική η ένταξη της στην καθημερινότητα μας, ειδικά όταν η εργασία και η υπόλοιπη ημέρα μας είναι καθιστική.    Γιατί η φυσική δραστηριότητα είναι σύμμαχος για την υγεία; Δρα ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, […]

Share!
Περισσότερα...
πρωινό γεύμα
Featured Healthy Living

Πρωινό γεύμα: η μεγάλη σημασία του!

Το πρωινό γεύμα έχει μεγάλη σημασία καθώς έχει πολλά οφέλη, συχνά άγνωστα. Η σύγχρονη καθημερινότητα και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος δυσκολεύουν όμως τη διατήρηση ενός σωστού γευματικού προτύπου για τους ενήλικες και τα παιδιά. Συχνά, το πρωινό γεύμα παραλείπεται με το 10-30% των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη να το παραλείπει συστηματικά.    Σε […]

Share!
Περισσότερα...
δυσκοιλιότητα
Featured Υγεία

Η δυσκοιλιότητα: μπορεί να βελτιωθεί;

Η δυσκοιλιότητα είναι από τα πιο συχνά γαστρεντερικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής. Στην Ευρώπη, αφορά το 17.1% των ατόμων του γενικού πληθυσμού με τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να επηρεάζονται συχνότερα. Η βελτίωση της αρχικά στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής.  Πως ορίζεται η δυσκοιλιότητα; Ο […]

Share!
Περισσότερα...