Αλάτι και υπέρταση

Αλάτι και υπερταση

Το αλάτι και η υπέρταση έχουν στενή σύνδεση. Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση σε αλάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης του έχει σημαντική θέση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου ενοχοποιείται για την υπέρταση, ένα πολύ σημαντικό και συχνό πρόβλημα υγείας. Ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, το 40.8% των ανδρών και το 33.8% των γυναικών εμφανίζει υπέρταση. Είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεφρικών παθήσεων.

 

Αλάτι και υπέρταση: Ποια είναι η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη σε αλάτι;

Με στόχο τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει πως η ημερήσια πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες πρέπει να είναι μικρότερη από 5 γρ την ημέρα, δηλαδή όχι περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού. Για τα παιδιά η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι ακόμη μικρότερη.

 

Ποιες είναι οι πηγές αλατιού στη διατροφή μας;

Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως αφού δεν προσθέτουν αλάτι στο πιάτο τους, ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε αυτό.

Ωστόσο, το αλάτι είναι κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα όπως:

  • κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα
  • αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη
  • ελιές, πάστα ελιάς, αλμυρά τυριά
  • αλατισμένους ξηρούς καρπούς και σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια
  • καπνιστά κρέατα και ψάρια, κυρίως αλλαντικά, παστά τρόφιμα και ψάρια
  • λαχανικά τύπου τουρσί, επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σούπες, σάλτσες εμπορίου, συμπυκνωμένος χυμός τομάτας,
  • μουστάρδα, κέτσαπ, φαγητά με baking powder ή σόδα και συμπυκνωμένοι κύβοι γεύσης
  • φαγητό τύπου fast food

 

Πώς να διακρίνω τα συσκευασμένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/νάτριο;

Διαβάστε την ετικέτα των τροφίμων και αναζητήστε τη διατροφική επισήμανση για το αλάτι ή το νάτριο:

  • Υψηλό σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει περισσότερο από 0.6γρ νατρίου (1.5γρ αλατιού)
  • Χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει 0.12γρ νατρίου (0.3γρ αλατιού) ή λιγότερο
  • Μέτριο σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει νάτριο ή αλάτι μεταξύ των προηγούμενων τιμών
  • Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει όχι περισσότερο από 0.04γρ νατρίου (0.1γρ αλατιού)
  • Ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι είναι το τρόφιμο που στα 100γρ περιέχει όχι περισσότερο από 0.005γρ (0.0125γρ αλατιού)

 

Στην πράξη…

  • Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό μετά από το μαγείρεμα
  • Μειώστε την κατανάλωση των τροφίμων που είναι κρυφές πηγές αλατιού
  • Μαγειρέψτε με λιγότερο αλάτι. Για να βελτιώσετε τη γεύση, προσθέστε στο φαγητό μυρωδικά, μπαχαρικά, καρυκεύματα, κρεμμύδι, σκόρδο, πάπρικα, ξύδι, χυμό λεμονιού, κρασί, φύλλα δάφνης
  • Μαρινάρερε το κρέας και το ψάρι πριν το μαγείρεμα
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα κονσερβοποιημένα προϊόντα 
  • Αντικαταστήστε τα αλμυρά τυριά με ανάλατο ανθότυρο και ανάλατη μυζήθρα
  • Ξαλμυρίστε τις ελιές
  • Διαβάστε την ετικέτα των συσκευασμένων προϊόντων και επιλέξτε αυτά που είναι χαμηλά σε νάτριο ή αλάτι
Share!

Αφήστε μια απάντηση

Σαλάτα με πλιγούρι
Featured Συνταγές

Σαλάτα με πλιγούρι: ελαφριά, θρεπτική και γευστική!

Η σαλάτα με πλιγούρι είναι μια ελαφριά, θρεπτική και γευστική επιλογή. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με τα κατάλληλα υλικά είναι ένα πλήρες και χορταστικό κυρίως γεύμα! Στην πράξη, η σαλάτα με πλιγούρι μπορεί να συνδυαστεί με αυγό βραστό, ανθότυρο, κατίκι ή φέτα. Σε περίπτωση νηστείας ταιριάζει ωραία με ψιλοκομμένα μανιτάρια και ελιές. Ας δούμε την αρχική […]

Share!
Περισσότερα...
άγχος και διατροφή
Featured Healthy Living

Άγχος και διατροφή: Πώς σχετίζονται;

Το άγχος και η διατροφή σχετίζονται έντονα καθώς οι διατροφικές συνήθειες και το βάρος συχνά επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος. Αυτή η επίδραση είναι συχνή καθώς η σύγχρονη καθημερινότητα και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος προκαλούν άγχος.   Άγχος και διατροφή: Πως επηρεάζεται η κατανάλωση τροφής; Η κατανάλωση τροφής μπορεί να είναι πιο χαμηλή ή και […]

Share!
Περισσότερα...
πολυβιταμινούχα συμπληρώματα
Featured Healthy Living

Πολυβιταμινούχα σκευάσματα: οφέλη και κίνδυνοι

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα συχνά επιλέγονται για την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά αλλά και για την πρόληψη ασθενειών. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί λόγω της σύγχρονης καθημερινότητας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη διατροφή με ποικιλία και επάρκεια θρεπτικών συστατικών.    Ποια τα πιθανά οφέλη από τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα; Θεωρείται πως η χρήση σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα […]

Share!
Περισσότερα...